Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Νέα διάκριση για την ηθοποιό Ειρήνη Παππά από τον Ιταλικό πολιτιστικό θεσμό


Μετά την απονομή του «βραβείου Ρώμη» που έγινε τον Ιούλιο του 2008 στο αρχαίο θέατρο της «Όστια Αντίκα» στη Ρώμη, η Ιταλία τίμησε ξανά τη χαρισματική ηθοποιό με μία επιπλέον διάκριση. Πρόκειται για τον «Χρυσό Λέοντα» της Μπιενάλ του θεάτρου Βενετίας που απένειμε ο Ιταλικός πολιτιστικός θεσμός στην ηθοποιό, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργική προσφορά της ηθοποιού στο χώρο του πολιτισμού.
Η τελετή της απονομής έγινε στις 20 Φεβρουαρίου του 2009 κατά τη διάρκεια της 4ης Μπιενάλε θεάτρου στο θέατρο Picolo Arsenale της Βενετίας. Η τελετή αυτή αποτελεί ένδειξη διάκρισης της Ειρήνης Παππά ως βασικού εκπροσώπου του Μεσογειακού Πολιτισμού και αναγνώρισης της αξιόλογης και μακρόχρονης σταδιοδρομίας της στο διεθνή χώρο.
Η Ειρήνη Παππά είναι μία καταξιωμένη ηθοποιός που έχει αφήσει άσβηστα τα χνάρια της στο πέρασμα της ιστορίας του θεάτρου και έχει αποτυπώσει τη δική της σφραγίδα και συμβολή στο χώρο του πολιτισμού. Είναι μία σπουδαία καλλιτέχνης που ξεχωρίζει από τη δημιουργική της παρουσία και προσφορά. Η Ειρήνη Παππά είναι μία καλλιτεχνική προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας. Έχει προταθεί με όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και έχει λάβει μέρος σε ταινίες του Χόλυγουντ, καθώς και σε πάρα πολλές τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι η αρχαία ελληνική τραγωδία, που την ενσαρκώνει με τη μοναδική της ερμηνεία έκφρασης και αμεσότητας.
Οι δεσμοί της ηθοποιού με την Ιταλία χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’60, καθώς εκείνη την περίοδο συμμετείχε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε διεθνείς παραγωγές, αλλά και στο θέατρο της Ιταλίας. Η μεγάλη διάκρισή της όμως που την έκανε ευρέως γνωστή στο ιταλικό κοινό ήταν η τηλεοπτική μεταφορά της Οδύσσειας (όπου η ίδια είχε το ρόλο της Πηνελόπης) για λογαριασμό της ιταλικής τηλεόρασης, ενισχύοντας έτσι τους δεσμούς της ηθοποιού με τη γειτονική χώρα. Για την Ειρήνη Παππά η Ελλάδα είναι η πρώτη της μητέρα, αλλά παράλληλα η Ρώμη είναι η δεύτερή της μάνα. Είναι η χώρα που διέπλασε και σμίλεψε το χαρακτήρα της, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό της μια γυναίκα τολμηρή, μαχητική και γεμάτη αποφασιστικότητα, που προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες της στο βωμό του πολιτισμού.
Σήμερα η Ειρήνη Παππά, ύστερα από μία επιτυχημένη και λαμπρή σταδιοδρομία 50 χρόνων και μία τεράστια καριέρα στο διεθνή χώρο, συνεχίζει να προσφέρει και να υπηρετεί την τέχνη, μια τέχνη που την καταξιώνει δίκαια στη σφαίρα της αληθινής της αληθινής δημιουργίας, της διάκρισης και της κοινωνικής καταξίωσης και αποδοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου