Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009
Η ανάπλαση της πόλης του Βόλου εν όψει των Μεσογειακών Αγώνων του 2013
Με αφορμή τη διεξαγωγή των 17ων Μεσογειακών αγώνων που θα πραγματο-ποιηθούν το 2013 στο Βόλο και τη Λάρισα, η πόλη του Βόλου θα αλλάξει όψη και μορφή.
Οι Μεσογειακοί αγώνες του 2013 αποτελούν τη μεγαλύτερη αθλητική γιορτή, καθώς θα υπάρχει συμμετοχή 4000 αθλητών από διαφορετικές χώρες. Διοργανώτρια πόλη των Μεσογειακών αγώνων θα είναι ο Βόλος, ενώ βοηθητική πόλη η Λάρισα. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν από τις 24 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως τις 31 Ιουλίου του 2013.
Ο αστικός χαρακτήρας της πόλης του Βόλου αναμένεται να εκσυγχρονιστεί με νέα έργα και βασικές πολεοδομικές παρεμβάσεις που θα αφορούν την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης.
Η χάραξη γραμμών τραμ, η δημιουργία ποδηλατοδρόμων κατά μήκος της παραλίας, η λειτουργία ναυτικού μουσείου που θα συνδέεται με την αργοναυτική εκστρατεία, η δημιουργία μουσείου της πόλης, η ανάπλαση ιστορικών κτιρίων και η προστασία αρχαιολογικών χώρων, η λειτουργία θαλάσσιων σταθμών και δικτύων συγκοινωνίας, οι πεζοδρομήσεις σε ιστορικές συνοικίες και η δημιουργία παραποτάμιων πάρκων, αποτελούν μερικές από τις βασικές πολεοδομικές παρεμβάσεις που θα μεταβάλλουν αισθητά τον αστικό χαρακτήρα της πόλης.
Στόχος είναι η δημιουργία της πόλης του Βόλου σε πόλη πρότυπο, που θα αλλάξει ριζικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης νέων ανθρώπων που θα έρθουν σε επαφή με τη φιλόξενη, σύγχρονη, πλούσια σε πολιτιστική ζωή και πολύμορφη φυσιογνωμία της πόλης.
Η νέα οργάνωση του χώρου θα σχετίζεται πλήρως με τη λειτουργία της ιστορικής μνήμης της πόλης. Μέσα στο σύγχρονο αστικό τοπίο, που θα συνδέεται με τη δημιουργία μοντέρνων κατασκευών που θα ακολουθούν το μοντέλο της εξέλιξης και της προόδου, η λειτουργία της ιστορικής μνήμης θα διατηρεί αναλλοίωτη τη διαχρονικότητά της.
Οι πολεοδομικές παρεμβάσεις θα προστατεύουν και παράλληλα θα αξιοποιούν παλιότερα κτίρια (καπναποθήκη Παπάντου που θα λειτουργήσει ως Μουσείο Ιστορίας της πόλης του Βόλου) και θα συμβάλλουν στη διατήρηση και διαφύλαξη παραδοσιακών κτισμάτων και ιστορικών μνημείων. Ιστορικές συνοικίες (όπως η συνοικία των Παλαιών) θα επαναχρησιμοποιηθούν και θα μετασχηματιστούν με έργα που θα αναπλάσουν και θα βελτιώσουν τον αστικό ιστό της πόλης, αναβαθμίζοντας παράλληλα το πλαίσιο ζωής και ενισχύοντας την προστασία του πολιτιστικού παρελθόντος.
Η ανάπλαση της πόλης θα δώσει στην ίδια νέα κίνηση και διαφορετική διάσταση. Η πόλη θα αποκτήσει συγκεκριμένο σκοπό και διάρκεια. Η νέα οργάνωση του ευρύτερου αστικού χώρου με τα έργα ανάπλασης, αποκατάστασης και ανάδειξης του πολιτιστικού χαρακτήρα του τόπου, θα δώσει μία νέα ταυτότητα στο χώρο, που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες όλων των πολιτών, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού.
Τα νέα έργα θα βελτιώσουν, θα εκσυγχρονίσουν και θα εξυγνιάσουν το πρόσωπο της πόλης δίνοντας μία νέα πνοή ανανέωσης που θα μετατρέψουν σίγουρα την πόλη του Βόλου σε πόλη μοναδικού προορισμού, σε πόλη που θα μπορεί ο καθένας από εμάς να ζει, να δουλεύει και να ονειρεύεται!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λες να γίνουν όλα αυτά αλήθεια; Ευτυχώς δηλαδή που έχουμε και εκλογές ή αθλητικές διοργανώσεις σε αυτή τη χώρα και γίνεται κάτι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, τίποτα δεν θα αλλάξει. Δες το κυκλοφοριακό για παράδιεγμα. Ολόκληρο parking έκαναν στα ΚΤΕΛ για να αφήνεις το αμάξι σου και να παίρνεις από εκεί την συγκοινωνία. Είδες κανέναν να το χρησιμοποιεί; Όχι βέβαια! Εμείς θέλουμε το αμάξι μας στο κέντρο!