Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Μουσείο Ιστορίας της πόλης του Βόλου: Ένα ακόμη μουσείο γεννιέται


Η δημιουργία ενός ακόμη μουσείου, που είναι απόλυτα συνυφασμένο με το πνευματικό και ιστορικό πλαίσιο της πόλης, γίνεται πλέον πραγματικότητα. Πρόκειται για το Μουσείο της Ιστορίας της πόλης του Βόλου, ένα μουσείο το οποίο θα συγκεντρώσει τις γνώσεις και την πείρα από διάφορους τομείς της κοινωνικής, πνευματικής και οικονομικής ζωής των κατοίκων του Βόλου, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του «ιστορικού γίγνεσθαι» τόσο της πόλης όσο και της ευρύτερης περιοχής.
Η πόλη του Βόλου έχει ανάγκη από τη δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου, καθώς αποτελούσε χαρακτηριστικό παράδειγμα βιομηχανικού αστικού κέντρου. Ο Βόλος λειτουργούσε ως βασικό πολεοδομικό συγκρότημα της Ελλάδας και ως πόλος έλξης κοινωνικο-οικονομικών δυνάμεων, ενώ γνώρισε και τεράστια βιομηχανική και δημογραφική άνθηση στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Σε μία τέτοια πολυσυλλογική κοινωνία λοιπόν αποκρυσταλλώνονται τα χαρακτηριστικά, τα επιτεύγματα και οι αγώνες των ανθρώπων και δίνουν το δικό τους στίγμα στη διαμόρφωση της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης.
Το κτίριο θα στεγαστεί στην καπναποθήκη Παπάντου, που βρίσκεται στην ιστορική συνοικία των Παλαιών. Πρόκειται για ένα τριώροφο πλινθόκτιστο κτίριο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ιστορικές μνήμες της πόλης, καθώς αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα κτιρίου του Μεσοπολέμου. Το κτίριο επανασυνδέεται τώρα με τον κοινωνικό του περίγυρο σε μία συνοικία (τα Παλαιά) όπου τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί πολλές πολεοδομικές παρεμβάσεις, αναπλάθεται, ανακατα-σκευάζεται και επαναχρησιμοποιείται, αναδεικνύοντας έτσι την ιστορικότητα του χώρου. Το κτίριο και ο χώρος εξυγιάζονται και αναβιώνουν με στόχο την ανάδυση του ιστορικού βάθους της πόλης, αλλά και την προβολή του πολιτιστικού παρελθόντος.
Στο μουσείο θα συγκεντρωθεί όλη η πνευματική και ιστορική παρακαταθήκη της πόλης, η οποία θα λειτουργήσει ως το βασικό ιδεολογικό υπόβαθρο για την ανοικοδόμηση της πολιτιστικής ανάπτυξης του παρόντος. Άμεσος στόχος του μουσείου είναι η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν. Το μουσείο στοχεύει στη δημιουργία μιας αισθητικής πολιτισμικής ταυτότητας, όπου το παρελθόν θα ατενίζει με τόλμη το μέλλον και θα λειτουργεί παράλληλα και σε συνάρτηση με αυτό.
Επίκεντρο λειτουργίας του μουσείου είναι η κινητοποίηση των κατοίκων της πόλης για τη δημιουργία μιας δυναμικής σχέσης και επικοινωνίας που θα στηρίζεται στην ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των ίδιων. Βέβαια το μουσείο ως χώρος πολιτισμικής αναφοράς δε θα περιορίζεται μόνο στην τοπική κοινότητα, αλλά θα επιθυμεί προσέγγιση από την υπόλοιπη ελληνική και διεθνή κοινότητα.
Το Μουσείο της Ιστορίας της πόλης θα πληρεί όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου μουσείου, καθώς θα υπάρχει άμεση συμβολή επιστημονικών κλάδων και ειδικοτήτων, διοργάνωση ειδικών προγραμμάτων, λειτουργία μουσειοπαιδαγω- γικών τμημάτων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και εφαρμογή νέων τεχνολογιών.
Το μουσείο θα εκθέτει υλικό που θα αναδύει την πνευματική και κοινωνικο – οικονομική ζωή της πόλης, τόσο με εκθέματα που συγκεντρώθηκαν από δωρεές ανθρώπων, όσο και από αρχειακό υλικό που προήλθε από αποδελτιώσεις κειμένων και που θα συνοδεύεται από εικονογραφικά και οπτικοακουστικά τεκμήρια. Μερικές από τις βασικές θεματικές ενότητες που έχουν σχέση με την ταυτότητα της πόλης και που θα περιλαμβάνει το μουσείο, είναι η σύνδεση του χώρου με ιστορικά μνημεία και οικισμούς, η αναφορά στη βιομηχανική αρχιτεκτονική, η πολεοδομική οργάνωση της πόλης στα χρόνια του Μεσοπολέμου, η κοινωνική συγκρότηση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, η εκπαίδευση, τα δημόσια έργα κτλ. Γενικά θα υπάρχει δηλαδή αναφορά στην ανθρώπινη δράση και πορεία, όπως αυτή αποτυπώθηκε και χάραξε τα ίχνη της στο χώρο και στο χρόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΗΚΙ το μουσείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει κοντά στο φθινόπωρο του 2009. Έτσι η πόλη θα αποκτήσει έναν ακόμη πνευματικό θησαυρό που θα συμβάλλει στην πολιτιστική εξέλιξη του τόπου και στη δημιουργική δραστηριότητα των ανθρώπων που θα αφήσουν τη δική τους προσωπική σφραγίδα σ’ αυτό το ζωντανό και ζωτικό «εργαστήρι», στο Μουσείο της Ιστορίας της Πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου